Modeshow in Huys ten Krooswijk

Op woensdag 27 april vond er een mode-show plaats in Huys ten Krooswijk, georganiseerd door de Lets-winkel en het Kledingparadijs. De getoonde kleding kunnen bewoners met een minimum inkomen voor een prikkie kopen in het Kledingparadijs.

Tonnie van der Sluis is de coördinator van de Lets-winkel en het Kledingparadijs in de Paradijslaan 106-108. Zij startte zeven jaar geleden op de hoek van de Tamboerstraat en de Boezemstraat de eerste Lets-winkel in Crooswijk. Lets is de afkorting van Local Economisch Transactie Systeem. De Lets-winkel is in feite een ruilwinkel. Bij de Lets-winkel draait alles om punten. Geld speelt geen rol. Men kan punten verdienen door andere deelnemers te helpen, met spullen die men niet meer nodig heeft, of door een klusje voor iemand anders te doen. In de winkels staan de gebrachte spullen uitgestald en wordt het punten tegoed van de deelnemers bijgehouden. De ruilwinkel is niet alleen voor mensen met weinig geld. Kun je bijvoorbeeld een taart bakken of een broek korter maken en heb je moeite met klussen in het huis of de tuin? Met de verdiende punten kan je weer spullen afnemen of hulp vragen bij dingen waar je zelf minder goed in bent. 
Het doel van de winkel is enerzijds het ruilen van spullen en diensten en anderzijds het maken van sociale contacten. Vroeger had je burenhulp. Dat is in deze tijd anders geworden. Door haar activiteiten heeft de winkel een sociale rol in de wijk gekregen. Men kan hier elkaar ontmoeten en een praatje maken. In de winkel kan men aan de grote tafel gaan zitten en zo kan men op een gemoedelijke manier het een en ander van elkaars achtergrond en cultuur te weten komen en biedt men waar nodig een helpende hand.


YouTube-video


Comments