Sport

Er zijn drie boksscholen in Crooswijk. Crooswijk heeft een boksgeschiedenis met als hoogtepunt het wereldkampioenschap van Beb van Klaveren in 1928. Maar ook voetballers en andere atleten bracht deze wijk voort. De zware laatste vier kilometer van de Rotterdamse
marathon loopt door Crooswijk. Dat maakt Crooswijk bijzonder. Eens per jaar verschijnt dit deel van Rotterdam hierdoor op de nationale en internationale televisie.

Atletiek
Het Schuttersveld werd eind 19e eeuw veel gebruikt voor het houden van atletiekwedstrijden. De eerste nationale wedstrijd vond er plaats in 1896. De selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen in Londen van 1908 werden op het Schuttersveld bezocht door 42.000 bezoekers.  In 1953 werd het Lange Pad in het Kralingse Bos opgeleverd en werden er voortaan daar atletiekwedstijden g
eorganiseerd.

Marathon

Voor de oorlog werden er al lange afstand hardloopwedstrijden in Crooswijk gehouden. Een bekende loper uit de wijk was Joop Vermeulen, glazenwasser van beroep, die zelfs deelnam aan de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928.
In 2011 vond alweer de 31s
te marathon van Rotterdam plaats. De eerste marathon werd hoofdzakelijk in en rondom het Kralingse Bos gelopen. Inmiddels rennen de lopers door meerdere deelgemeenten in Rotterdam. Het Kralingse Bos blijft een onderdeel, zo ook Crooswijk. De zware laatste vier kilometer van deze race vindt hier plaats. Dat maakt Crooswijk bijzonder. Eens per jaar verschijnt dit deel van Rotterdam op de nationale en internationale televisie. De Crooswijkers komen ervoor uit hun huizen om het (inter)nationale gezelschap renners op een enthousiasmerende manier aan te moedigen

Sparta
Aan het einde van de negentiende eeuw voetbalde Sparta aan de Oude Binnenweg op een stukje grond dat na een regenbui direct in een
modderpoel veranderde. De club verhuisde in 1894 naar een terrein op het Schuttersveld, waar een clubgebouw en een kleine tribune werden gebouwd. In 1905 werd op het Schuttersveld de eerste Interland gespeeld. Nederland tegen België: Nederland won voor 30.000 toeschouwers met 4-0. Nadat Sparta eerst nog naar de toenmalige Reserveboezem verhuisde, vertrok zij in 1916 definitief uit Crooswijk naar Spangen.


Tinus Bosselaar

Tinus Bosselaar werd in 1936 in Crooswijk geboren en speelde vanaf zijn tiende jaar bij de jeugd van Sparta. Op zeventienjarige leeftijd kwam hij voor het eerst uit voor het Nederlands jeugdelftal. In 1954 stapte hij even over naar Feyenoord omdat Sparta weigerde hem mee te laten doen voor een Jeugdinterland tegen Turkije. Hij speelde in 1955 zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal, waarna er nog zestien volgden en waarin hij vier doelpunten scoorde. In 1958 won hij met Sparta de KNVB beker en in 1959 het Landskampioenschap. Tinus Bosselaar stopte in 1966 met voetballen voor Sparta maar hij bleef altijd lid. Hij speelde 17 interlands.

Bep van Klaveren
; The Dutch Windmill
Aan de voet van de Koninginnetoren staat een beeld van Bep van Klaveren. Van Klaveren, geboren in Crooswijk (1907-1992), had de bijnaam ‘The Dutch Windmill’ en werd kampioen vedergewicht boksen tijdens de Olympische Spelen in 1928 in Amsterdam door de Argentijn Victor Peralta te verslaan.
Op 26 september 1992 , de eerste verjaardag na zijn overlijden, is dit bronzen beeld van Van Klaveren geplaatst. Het initiatief hiervoor kwam van zijn vriend en trouwe fan Aad Veerman, die ook de onthulling verrichtte in samenwerking met Theo Huizenaar, promotor van de bokssport. Het beeld is vervaardigd door de Rotterdamse kunstenaar Willem Verbon en mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst.

“Het standbeeld van Bep van Klaveren klopt niet helemaal. Bep was vroeger onder een wagen gekomen en had daardoor iets aan zijn linkerarm over gehouden. Hij zakte daardoor altijd een beetje door zijn knieën. Het standbeeld staat eigenlijk veel te recht.”
Dries Sloof, trainer Dutch Windmill Club


Bep van Klaveren werd in 1908 geboren als Bep Steenhorst, zoon van een ongehuwde kasteleinsdochter. Op 31 mei 1916 trouwde zijn moeder met de autohandelaar Piet van Klaveren en Bep wilde als zijn aangenomen zoon ook de zelfde achternaam hebben. Als vijftienjarige jongen is hij aan de bokssport begonnen. Hij werkte toen als slagershulp in Crooswijk en woonde in de Van Reynstraat. Tijdens zijn amateurtijd trainde hij bij Teun Schilperoort. Na zijn kampioenschap op de Olympische Spelen is hij als prof-bokser verder gegaan met Theo Huizenaar als trainer en manager. Hij was kampioen van Europa in het licht- en middengewicht. Op zijn 48-ste bokste hij nog om het middengewichtkampioenschap van Europa, een wedstrijd die hij op punten verloor.
Bep van Klaveren heeft 124 profpartijen gebokst. Hiervan won hij er 98, verloor er 20 en 6 waren onbeslist. Er is hem vaak veel geld geboden om opzettelijk te verliezen, maar dat heeft hij altijd geweigerd. Hij bokste om te winnen. In 1992 overleed hij op 84-jarige leeftijd.

The Dutch Windmill

Bep van Klaveren kreeg de bijnaam 'The Dutch Windmill'. Een naam die hij dankte aan zijn beweeglijkheid. Hij bleef altijd maar duiken, bewegen en stoten.

Kampioenschappen

Kampioenschappen Bep van Klaveren:
Nederlands kampioen vlieggewicht (1926)
Nederlands kampioen vedergewicht (1927)
Olympisch kampioen vedergewicht (1928)
Nederlands kampioen vedergewicht (1928)
Europees kampioen vedergewicht (1928)
Nederlands kampioen vedergewicht (1929)
Europees kampioen lichtgewicht (1931)
Europees kampioen middengewicht (1938)
Nederlands kampioen middengewicht (1947)

Voor Bep

Daar gaat de slagersjongen,

hij is rap op de fiets, jongleert
met de mand aan het stuur.
 
Hij snuift en spuwt zijn dans
om bal en zak bij Theo Huizenaar.
flits zijn kromme rechtse
met de wieken van de windmill
aan zijn lijf als een spel der goden.
 
Heel zijn harde jeugd in Crooswijk!
 
Maar nu staat hij
op een ring-gazon
met bloemen
te schaduwboksen
bij een kruispunt
onder een boom,
als de jonge Bep nog
van de Olympiade.
 
Daar staat het beeld van de knokker.
Ja, verdomd hij staat er.
Zie hem sparren met wind en regenvlagen.
Hoor hem schelden op die racende mafkezen
in het verkeer.
 
Maar nu beschijnt de ochtendzon het brons
mijn god, hij leeft, hij beweegt,
krijg nou het lazarus,
hij is nog bij ons!
 
Joop van den Bos
 

Twee mannen speelden een belangrijke rol in het leven van Bep van Klaveren: Theo Huizenaar en Aad Veerman.

Aad Veerman
Aad Veerman woonde vlak bij Bep van Klaveren. Veerman zag Van Klaveren altijd sjouwen met een grote tas met boksspullen. Op achtjarige leeftijd vroeg hij hem of hij die tas mocht dragen. Dat mocht. Zo ontstond een unieke vriendschap. Veerman vereerde Van Klaveren en droeg hem op handen. Hij heeft hem altijd, waar mogelijk, geholpen. Eerst met de boekhouding van zijn sigarenzaak en later als een soort sponsor. Veerman heeft na de dood van Van Klaveren de Bep van Klaveren Memorial in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Nederlands enige Olympisch kampioen boksen.

Theo Huizenaar
Theo Huizenaar (1900 – 1993), bokser, trainer, promotor en organisator van bokswedstrijden verloor zijn boksschool op de hoek van de Lange Torenstraat en het Grote Kerkplein door het Duitse bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Rotterdam bood hem daarna een verdieping aan op een school in de Voorschoterlaan. Kort na de oorlog betrok hij een ruimte boven het badhuis in de Van der Werffstraat. Huizenaar heeft in zijn leven duizenden jongens en mannen boksen geleerd. Bep van Klaveren kwam bij hem in zijn stal na zijn Olympische medaille. Samen behaalden ze vele Nederlandse en Europese successen.

Boksscholen
Crooswijk heeft iets met boksen. Ze telt drie boksscholen. De oudste is boksschool Herman van ’t Hof aan de Slachthuiskade.

Herman van ’t Hof
Boksvereniging Herman van ‘t Hof werd in 1947 opgericht. Herman van ‘t Hof, geboren in de Van Meekerenstraat, werd in 1926 Europees kampioen in het halfzwaargewicht. Op jonge leeftijd, op zijn 18de jaar, werd hij al profbokser. Hij was onder andere amateur kampioen lichtgewicht van Nederland, professioneel kampioen lichtgewicht van Nederland, kampioen weltergewicht van Nederland, kampioen middengewicht van Nederland en kampioen halfzwaargewicht van Nederland. Ook is hij de enige bokser in Nederland die drie landskampioenschappen tegelijk op zijn naam bracht. www.vanthof-rotterdam.nl

“Ik ging bij Van ‘t Hof altijd traine. Herman van ‘t Hof, dat was er een, die heb ik zo dikwijls zien bokse. Die sloeg je de pleures die goser. Herman van ‘t Hof sloeg je te pletter. Die kon nooit, uh die kon nooit, zaggies bokse. Dat was altijd knokke geblaze bij het leve.”
Uit: 
Hollands Greatest, Bep van Klaveren door Ardie den Hoed

Olympische Spelen 2012
In boksschool Van ‘t Hof traint momenteel een van de beste Nederlandse vrouwen. Marichelle de Jong bokst in de gewichtsklasse tot 69 kilo. Haar concurrente, Nouchka Fontijn, bokst in de gewichtsklasse tot 75 kilo. Beide vrouwen maken kans om tijdens de aanstaande Olympische Spelen in Londen in 2012 een medaille te halen. Echter, een van hen kan slechts afgevaardigd worden, daar de gewichtsklasse tot 69 kilo niet in het programma is opgenomen. De Jong zal hierom een klasse opschuiven. Maar er mag maar één vrouw meedoen in de klasse tot 75 kilo. Na het EK vrouwen in oktober in Rotterdam neemt de Nederlandse boksbond de beslissing wie van de twee naar het WK in 2012 mag. De eerste acht vrouwen daar plaatsen zich voor de Olympische Spelen.
Stephen Danyo, eveneens van boksschool Van ‘t Hof, maakt in de gewichtsklasse tot 69 kilo een kans om afgevaardigd te worden naar de Olympische Spelen van 2012. Ook deze beslissing valt pas later

RBV Crooswijk
In de Pootstraat bevindt zich de Rotterdamse Boks Vereniging Crooswijk (RBVC). Piet Bot runde met Ben van Til (trainer bij de senioren, junioren en recreanten) en Dries Sloof (trainer van The Dutch Windmills) de vereniging in de Pootstraat. Na het overlijden van Piet Bot in 2005 werd er een samenwerkingsverband aangegaan met Joao Viëra, voormalig Europees en Wereldkampioen kickboksen, en er kwam ook een afdeling kickboksen in de school.

The Dutch Windmill Club

The Dutch Windmill Club is een onderdeel van de Rotterdamse Boks Vereniging Crooswijk. Zij is er speciaal voor senioren boven de 55 die nog steeds graag sparren om fit te blijven. Op maandag- en donderdagochtenden komen zij bij elkaar om te trainen. www.rbvcrooswijk.nl

Vos Gym Rotterdam
Vos Gym Rotterdam is de derde boksclub in Crooswijk. Sportclub Vos Gym Rotterdam THOC is aanbieder van vechtsportlessen op het gebied van Thai- en Kickboksen. Naast Thai- en Kickboksen wordt er ook (prof)boksen aangeboden. Vos Gym is gevestigd in Wijkgebouw De Tamboer in Crooswijk. Sport en gezondheid worden met elkaar verbonden, zodat ook iedereen plezier kan hebben in sport, voldoende beweging krijgt in hun dagelijkse leven, buurtgenoten leert kennen en mee kan doen in de maatschappij. Volgens Vos Gym hoeft niemand aan de kant te blijven staat. Kinderen en jongeren doen in sport spelenderwijs ervaringen op en volwassenen kunnen hier ook hun talenten ontwikkelen en op sociaal en sportief vlak bezig zijn. Belangrijk is dat iedereen zich thuis voelt, zichzelf kan zijn en uiteraard lekker kan sporten op zowel recreatief als gevorderd niveau voor alle leeftijden.
www.vosgymholland.com




 

Comments